Namn: Alexander Söderback

Student från år: 2016

Studerar till Arbetsterapeut vid Umeå universitet i Umeå, förhoppningsvis utexaminerad år 2020.

u 1

Hur är studierna uppbyggda?

Detta beror helt på kurs och termin men väldigt blandat än så länge. Vissa dagar kan vi ha föreläsningar från 8:30 till 16:30 medan vi andra gånger kan vara helt lediga 3 dagar i sträck. Just nu har studierna varit uppbyggd på ett lugnt sätt, denna kurs har till majoriteten innehållit Lab (grupparbeten-, och diskussioner) och individuella presentationer vilket har varit väldigt skönt och lugnt på grund av att man själv får bestämma tider för gruppträff och andra arbeten.

Utöver de vanliga’’föreläsningarna’’ och’’grupparbeten’’ har vi även fått chansen att ta del av digitala föreläsningar, askultationer (observation i praktiken) och som alla har i något skede tentor. Vi har 1 tenta per kurs, det vill säga en tenta eller muntligt prov per ungefär 2 månader. Utöver detta har vi i vårt program som arbetsterapeuter’’Reflektionsprotokoll’’ som kortfattat innebär att vi skall reflektera över bestämt område eller ämne och dela och motivera våra tankar utöver det. Inom olika grupprojekt jobbar vi också med olika typer av fall (case) som vi får till uppgift att lösa enligt våra egna metoder och tankar. Väldig flexibel och bekväm uppbyggnad av studierna enligt min åsikt.

Vad är det man studerar?

Inom arbetsterapeutprogrammet studerar vi allt från utvecklingspsykologi till sociologi eller människans autonomi. Eftersom arbetsterapi är ett rätt så brett begrepp både vid talan om yrket och själva ämnet studerar och lär vi oss väldigt många olika kunskapsområden vilka vi behöver som legitimerad arbetsterapeut i framtiden. Exempel på dessa ämnen är vad arbetsterapi handlar om, etiska koder, autonomi, psykologi, pedagogik, hälsokunskap och därmed modeller och teorier som vi behöver i vårt framtida yrke för att lättare ha något att utgå ifrån när vi analyserar och kartlägger en klients aktivitetsliv.

Denna kurs har trots ganska tunga deadlines och nedläggning av tid vid böckerna en ganska rolig och oerhört lärorik kurs eftersom vi har fått jobba på ett mera självständigt plan och därmed lära sig känna sig själv och speciellt andra genom gruppsessioner.

Vad har varit mest intressant hittills inom studierna?

Mest intressant? Det finns otroligt många saker jag skulle vilja nämna vid denna fråga men om jag är tvungen att välja skulle jag nog utan tvekan säga, den sociala samverkan. Att få lära känna nya vänner, inte bara nya kurskamrater utan också andra vänner som man träffat på fester eller andra evenemang. Jag kan redan påstå efter 5 fantastiska månader i Umeå har jag skaffat lika många och lika goda vänner som jag har hemma i Finland vilket gör mig väldigt glad och verkligen att jag känner mig som hemma här i Sverige. Utöver ovannämnt har det ju såklart varit väldigt intressant gällande själva studierna också att lärt sig så otroligt mycket på så kort tid och mera gällande sitt framtida yrke.
Vad kan man jobba med efter examen?

Efter examen kan man jobba med så oerhört många yrkesområden. Men för att ni som läsare och studerande skall få mera konkreta exempel kan jag berätta att man efter examen kan jobba som arbetsterapeut på en skola (grundskola eller gymnasium), sjukhus, rehabiliteringscenter eller på kliniker av olika slag.

Vilka ämnen fördjupade du dig i i gymnasiet? Finns det andra ämnen du även borde ha läst mer av redan i gymnasiet?

Under mina 3 år i Närpes gymnasium gick jag som fördjupade ämnen i musiklinjen eftersom jag alltid varit passionerad över musik och kommer alltid att vara det men bortsett från musik läste jag tyska och psykologi som mera fördjupade ämnen. Ämnen jag önskar jag satt ner mera tid på under gymnasiet är nog finska och fysik.

 

Varför och för vem skulle du rekommendera ditt universitet och din studiestad?

Jag skulle verkligen rekommendera Umeå både på grund av studierna i helhet men också staden som en kulturell och intressant upplevelse i sig. Umeå passar för vem som helst eftersom staden bjuder på så otroligt många olika val inom studierna. Jag iallafall känner att jag inte kunde hittat en bättre studieort. Allt är väldigt lätt tillgängligt i Umeå också, t.ex. Nordens största gym, IKSU befinner sig en 100 meter från själva universitetet, bibliotek och andra resursbyggnader för ditt studieliv ligger allt i campus. Om du tycker om att festa och faktiskt få den ultimata upplevelsen av det riktiga studielivet är Umeå den perfekta staden för dig. Alla olika studentkårskrogar ligger inom campus och olika matställen och affärer är väldigt lätt tillgängliga om man känner sig hungrig eller skall ut på shopping. Dock en annan del som jag beundrar väldigt mycket av Umeå är naturen. Naturen och vädret i Umeå är perfekt, speciellt nu vid vintern, bara genom att kolla ut genom fönstret inbillar man sig in i ett otroligt vinterland.


 

Umeå är ju också väldigt känd och lockande studiestad för oss finlandssvenskar vilket gör livet som studerande här ännu mer motiverande och roligt eftersom man även har finlandssvenska vänner här i Sverige. I Umeå har vi finlandssvenskar även bildat en nation, Finlandssvenskanationen (FSN) , där alla finlandssvenskar tillsammans umgås och tar del av olika typer av tillställningar och evenemang som olika temasitsar som vi finlandssvenskar speciellt vill fira, några exempel på sådana är ’’Finland 100 årssitz’’ , ’’Pampassitz’’ och vanliga högtidssitsar som ’’Halloweensitz’’ eller Julsits’’

u 4

  • Umeås Universitetsbibliotek

 

Övrigt som du vill lyfta fram kring temat gymnasiet – studier – yrkesliv?

Eftersom jag är i termin 2 nu har jag inte så mycket erfarenhet av det kommande yrkeslivet men jag kan redan nu säga att jag ser fram emot det. Angående studierna ställs det högra krav och ansvarsförmåga än i gymnasiet men det är förståeligt, en sak som jag lärt mig angående studielivets ’’krav’’ på sig själv, gör allt i god tid. ’’Prioritera skolan först, sen kan ni fokusera på alla fester och personliga intressen’’ sa vår ena föreläsare första dagen vi träffades vilket jag anser jag lyckats med i god nivå, vilket överraskar mig lite. Men hittills kan jag bara själv säga: Var lugn, njut av denna tid som ni har framför er och kör hårt!

Läs mer här: http://www.umu.se/

u 5

Lindellhallen, Umeå Universitet, Umeå, Universitetsområdet 907 36

u 6

IKSU SPORT , Nordens störst gym, Sportgränd 7, Umeå