Vilken laptop ska jag köpa för mina gymnasiestudier?

Studentskrivningarna digitaliseras fr.o.m. hösten 2016. Så här skriver Studentexamensnämnden i sitt dokument Anvisning om terminalutrustning i studentprov:

Varje examinand som gör det elektroniska provet ska under provet förfoga över en personlig terminal för utförande av provet.”

På den här adressen hittar du Studentexamensnämndens anvisningar: http://bit.ly/studentdator (öppnar en pdf)

Du ska alltså:

Ha en egen bärbar dator som du kan använda i provet

Du ska kunna använda datorn och själv starta den med studentexamensnämndens operativsystem DigabiOS från USB-sticka utan hjälp

Du behöver:

En laptop (inte pekskärm/touch screen)

En extern mus med sladd

Hörlurar med sladd (gärna enkla du alltid kan ha med dig i väskan)

Minimikrav på datorn:

Processor: enkärnig minst 2 GHz (om processorn är flerkärnig, vilket är fallet med de flesta laptopar idag, räcker det med lägre klockfrekvens)

RAM-minne: minst 4 Gb

* Ett fysiskt nätverksuttag

* Minst 2 (traditionella) USB-uttag, gärna 3-4 stycken, eftersom följande ska anslutas:

o   DigabiOS-stickan i ett eget USB-uttag

o   Mus

o   Vid behov: hörlurar, nätverksadapter (om nätverksuttag saknas)

o   Köp en USB-hubb om du har för få uttag!

Skärmen ska vara minst 13,3” men gärna 15”. Du ska kunna ha två fönster öppna parallellt. Skärmen får vara max 18”. OBS! Undvik pekskärmar!

Ingen trådlös utrustning får användas vid provtillfället (mus, tangentbord, hörlurar)

Programvaror:

* Operativsystemen Windows 7, 8, 8.1 och 10 fungerar alla lika bra

* Man kan köpa MicrosoftOffice om man vill, men i skolan använder vi oftast LibreOffice som är en gratis programvara, eftersom det kommer att användas i studentskrivningarna

*  Ett fungerande virusskydd, men det finns flera goda gratisalternativ, t.ex. AVG eller Avast

* När vi jobbar med program som inte är gratis, använder vi skolans datorer

Andra goda tips:

* Enligt vår erfarenhet startas DigabiOS lättast upp på HP-laptopar

* Med tanke på datorns framtida prestanda och användning kan man gärna köpa en dator med minst 256 GB, gärna SSD för snabbare dator (men givetvis inget måste)

* Innan du köper datorn – läs recensioner på just den modellen, googla på datorns namn osv. Är det en hållbar dator du köper?

* Låt dig inte luras av erbjudanden som låter för bra för att vara sanna. Varför kostar datorn så lite jämfört med andra?

* Om du känner dig osäker, prata gärna med någon som vet mer om datorer.

Om du tänkt köpa en Mac bör du tänka på följande:

* Var beredd på att lära dig ett nytt system och att kanske inte alla lärare kan hjälpa dig med din dator, eftersom Windows-datorer används i skolvärlden

* Många modeller av Mac saknar ett nätverksuttag, vilket behövs för DigabiOS och då behöver man använda en adapter via USB-port

* Många modeller av Mac har väldigt få traditionella USB-portar eller saknar dem helt och hållet

* Du ska ha med dig en egen dator till studentskrivningarna och i det skedet bör du vara bekant med systemet och kunna använda datorn utan hjälp. Om du köper en Mac som inte går att använda till digitala prov behöver du i så fall i god tid före studentskrivningarna vänja dig vid en PC som fungerar med DigabiOS