Har du simmat i sommar? Kastat dig ut i en kylig fjärd eller sakta vadat ut i en behagligt varm insjö? Eller kanske du helst bara doppat fötterna i strandkanten?

Vi har alla olika inställning till simning och olika stilar då vi simmar. Samma sak gäller hur vi ser på studier och hur vi studerar. Har du reflekterat över på vilket sätt du simmar genom gymnasiestudierna? Det finns några saker jag hoppas ni minns under er simtur.

Vi har olika förutsättningar. Det finns elitsimmare med målet klart i sikte, det finns de som simmar mest för att det är roligt och det finns sådana som inte trivs så bra i vattnet. Men vi ska alla simma i samma sjö.

Vi lyckas på olika sätt. Medan en del fortfarande väntar på att vattnet ska bli varmare för att de ska doppa sig, forsar en del fram och kommer snabbt i mål, samtidigt som andra behöver pausa och ligga och flyta en stund på vägen. Men alla kommer fram till målet på sitt eget sätt.

Vi har olika utmaningar. En del borde träna på sin simteknik för att bli snabbare, medan andra borde träna på att stanna upp och hinna njuta av vyerna mer och somliga behöver upptäcka hur roligt det kan vara att simma. Vi kan lära oss av varandra.

Vi utsätts för olika väder. Ibland är det spegelblankt och skönt i vattnet, andra dagar är det isande kallt och motigt, någon gång kanske vågorna är höga och det känns svårt att kasta sig ut. Vi hoppar i tillsammans.

Oavsett om vi crawlar, sprattlar, flyter eller plaskar i strandkanten är det viktigt att hålla ögonen på de andra och se till att ingen sjunker med huvudet under ytan. Alla simturer blir kanske heller inte som vi tänkt oss, men nästa gång tar vi det lite lugnare, siktar på ett mål som ligger lite närmare än förra gången eller satsar stenhårt på att komma ännu längre denna gång.

Huvudsaken är ändå att vi tar oss ut i vattnet och att vi inte mäter våra prestationer med andras. Det här är din egen simtur, även om det finns andra som simmar där bredvid, bakom och framför. Simma på det vis som passar dig och får dig att må bra!

Jag önskar er alla ett bra läsår och hoppas ni ska trivas som fisken i vattnet i Närpes gymnasium!

Jenny Lindberg