Hej! Jag heter Janina Söderman och tog studentexamen från Närpes gymnasium våren 2017. Jag studerar till barnmorska på Yrkeshögskolan Novia i Vasa.

Hösten 2018 började jag mina studier till barnmorska på Novia. Jag har alltid velat jobba inom vården och veterinäryrket har länge varit på tapeten, men under gymnasiet började mitt intresse för att bli barnmorska växa rejält och det blev det yrke jag valde att börja studera till. Inträdesprovet består av ett teoretiskt prov, ett mattetest och en intervju som kan vara individuell eller i grupp. Det är ganska höga antagningskrav till barnmorska och jag blev otroligt lycklig när jag fick beskedet att jag hade blivit antagen.

När man studerar till barnmorska så studerar man först till sjukskötare i ungefär 3 år och sedan specialiserar man sig till barnmorska i ungefär 1,5 år, vilket betyder att man får dubbelexamen och kan jobba som både sjukskötare och barnmorska. Den totala studietiden är 4,5 år. Studierna är uppbyggda så att vi har teoretiska lektioner, praktiska lektioner, föreläsningar och praktik. På de praktiska lektionerna får vi lära oss genom att få göra saker själv, t.ex. katetrisering, första hjälpen och manuell blodtrycksmätning. På de teoretiska lektionerna läser man t.ex. anatomi och fysiologi, klinisk mikrobiologi, vårdprocessen och läkemedelsbehandling. Självstudier, inlämningsuppgifter, grupparbeten och presentationer utgör också en stor del av studierna.

På bilden övar jag och en vän på att mäta blodsockret på varandra i en praktisk kurs i skolan.

I gymnasiet läste jag bland annat biologi, kemi och kort matematik. Biologikurserna har jag haft mycket nytta av i mina studier på Novia. Ett ämne som jag ångrar att jag inte fördjupade mig i i gymnasiet är psykologi. Psykologikunskaper är bra att ha när man jobbar med människor inom social- och hälsovården. Det som är bra med gymnasiet är att man får en väldigt bred allmänkunskap i många ämnen och det är otroligt bra och behövande, men nu känns det jättekul att få fördjupa sig i enbart vårdrelaterade ämnen.

Jag tycker att Vasa är en bra studiestad. Inte för stor, inte för liten och nära hem till Närpes. Yrkeshögskolan Novia finns på Brändö där jag själv också bor, vilket gör att jag har gångavstånd till skolan. Jag rekommenderar att bo nära skolan eftersom skoldagarnas längd varierar mycket. På campusområdet finns även vetenskapsbiblioteket Tritonia och där finns de flesta böcker man kan tänka sig behöva för sina studier.

Yrkeshögskolan Novia. Bilden är tagen från deras hemsida: https://www.novia.fi/

Studieevenemang och -föreningar är en stor del av studielivet och stärker gemenskapen mellan studerandena. Jag tycker att Novia är en bra skola och hittills har jag varit nöjd med både kurser och lärare. Är du intresserad av att jobba inom vården och speciellt som barnmorska så är Novia en bra skola.