Hejsan!

Mitt namn är Emil Rosendahl och jag blev student från Närpes gymnasium våren 2016. Efter gymnasietiden hade jag fortfarande ingen aning om vad jag ville göra med mitt liv och beslöt mig därför för att ta ett mellanår.

Efter nyår flyttade jag till Kippenheim i sydvästra Tyskland för att jobba som montör på en växellådsfabrik. Anledningen till att jag for just dit var för att min far hade via sitt jobb fått reda på att de behövde personer till monteringslinjen. Efter några knaggliga skypeintervjuer på tyska så fick jag jobbet.

Att jobba i Tyskland var helt likadant som att jobba i Finland, bortsett från språket förstås och oändligt mycket onödig byråkrati. Företaget jag jobbade åt hade cirka 400 anställda och under mina tre månader där träffade jag två personer som kunde flytande engelska. Detta resulterade förstås i att det till en början var lite tungt till exempel på kaffepauserna när man inte kunde diskutera med andra. Bör nämnas att jag inte läste tyska i gymnasiet på grund av för fullt schema så enda undervisningen i tyska jag har fått var i högstadiet. Trots detta så kunde jag efter cirka en månad förstå i princip allt och efter tre månader pratade jag flytande tyska. Det skulle nog ändå ha varit en mycket lättare upplevelse om jag skulle läst tyska i gymnasiet också. Eftersom jag jobbade skift och alltid var ledig på helgerna så hade jag även gott med tid att resa och se nya platser, vilket lättade upp vardagen i början.

För att summera allt så kan jag nog säga att, trots att det var lite tungt till en början var det helt klart värt det och en väldigt värdefull erfarenhet.

Emil Rosendahl

student från Närpes gymnasium 2016