Världen är lika stor som den alltid har varit, men på många sätt känns den mindre. Vi nås av nyhetsrapporter dygnet runt, människor rör på sig och det är lätt att dela med sig av åsikter och tankar. Ibland går debatten så het att många glömmer att kritiskt granska vad som är välgrundade argument och vad som är ogrundade påståenden. Vi har på många sätt kommit närmare varandra, men vi har tyvärr också på många sätt grävt ner oss i våra egna gropar eller stängt in oss i våra egna bubblor.

Med detta i beaktande valde vi tolerans som årets läsårstema här i Närpes gymnasium. Inte för att vi ansåg att det rådde intolerans inom skolans väggar, utan för att vi såg sådana tendenser utanför skolans väggar. Enligt ordboken är tolerans respekt för andras åsikter och beteenden. Vi väljer hur vi lever våra egna liv, men vi måste låta andra välja hur de lever sina.

Vi har belyst temat tolerans ur olika synvinklar detta läsår. Till exempel besökte historikern Charlotte Vainio oss för att betona hur viktigt det är att granska källor och tänka kritiskt. Regnbågsankan och Förbundet De Utvecklingsstördas Väl gav oss inblickar i hur det kan vara att leva i Finland om man representerar en sexuell minoritet eller har en utvecklingsstörning. Livia Fränkel, som själv överlevde Förintelsen, besökte oss för att berätta om sina upplevelser och påminde oss om hur illa det kan gå om intolerans och hat får ta över. Gunilla Luther – Lindqvist har som hjälparbetare rest till bland annat Grekland och den syriska gränsen och hon berättade för oss om situationen för människor på flykt i dag. Två andra viktiga inslag detta läsår har varit kursen om Förintelsen och showen Together. Musik, dans, texter, mat, kunskap och framför allt möten mellan människor är utmärkta vägar fram till ökad tolerans!

Juni är här och då officiellt också sommaren, visst? Snart, snart börjar sommarlovet. Det har varit väldigt mycket på gång detta läsår och både studerande och lärare är nog redo för dagar utan skolarbete. Njut av sommarlovet och ta hand om varandra och er själva!

20160522_008

Ia Enroth