Den sista perioden läsåret 2021–2022 läste de studerande i årskurs 1 ett första studieavsnitt i filosofi, och parallellt med detta även ett studieavsnitt i modersmål och litteratur. I Eva Sussos och Anna Höglunds filosofiska bilderbok Alla frågar sig varför (2017) förenas dessa ämnen, och som avslutning på studieavsnittet i modersmål och litteratur läste och diskuterade vi bilderboken tillsammans, innan vi sedan gick vidare och skrev egna skönlitterära prosatexter enligt samma upplägg som i bilderboken. På varje uppslag finns där ett citat av en känd filosof, tillsammans med en illustration och en berättande text i jag-form som båda speglar citatet. De studerande fick följande instruktion:

Din skönlitterära prosatext ska:

  1. inledas med en fråga
  2. på något sätt spegla eller handla om det filosofiska citat som du har valt
  3. vara skriven i jag-form
  4. ha citatet och filosofens namn som rubrik
  5. ha ett korrekt språk
  6. vara ca 800–1 500 tecken lång (utan mellanslag).

Jag har här glädjen att i detta inlägg dela med mig av några av de prosatexter som de studerande skrev i studieavsnittet. Först vill jag påminna om att en jag-berättare inte är samma person som författaren själv. De studerande har skrivit fiktiva texter med ”påhittade jag”.

Ia Enroth

Bild: Lilla Piratförlaget

“Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges” 

– Sören Kierkegaard

Vad är meningen med livet? Jag tycker att livet på jorden är en linje som ser likadan ut för alla människor. Jag föds, jag lever mitt liv och i slutskedet dör jag. Under stadiet då jag lever kan jag påverka mitt liv med de val jag gör. Mina val kan leda till något som kan leda till något och så vidare, men det är först efter att något har skett som det kan få en betydelse, ett sammanhang. Det är först efter att jag har begått ett misstag som jag kan blicka tillbaka på det. Det kan vara att det är först efter att jag dött som jag kan blicka tillbaka på mitt liv. Människor har olika synvinklar då det kommer till meningen med livet, åsikterna kan bl.a. formas av människors religion, kultur och uppväxtmiljö. Vissa anser att meningen med livet är att hitta kärleken, att bilda en familj och att njuta medan man kan av det goda med livet. Jag anser själv att jag under mitt liv kommer att få skapa mitt livs mening, att det plötsligt dyker upp, att mina val kan forma livets mening.

Philip Ers

“… det är genom kroppen vi finns till i världen och står i kontakt med tingen och livet självt” – Maurice Merleau-Ponty

Är jag bara jag, eller är jag en större del av min omgivning, av världen?

Klockan är tre, och jag lämnar skolbyggnaden. Det regnade hela förmiddagen, och alla var irriterade på att klassresan blev uppskjuten. Just nu duggar det bara, men mina kläder blir ändå snabbt fuktiga. 

Vinden får mitt hår att fladdra. Det brukar vanligtvis ligga platt mot min rygg, men just i den stunden känns det som att vinden blir en del av mitt hår, av mig. En bil kör förbi mig. Kanske finns ljudet av motorn bara där, eller så är också det en del av mig för ett kort ögonblick. 

När jag kommer fram till mitt hus och öppnar dörren, rusar min hund genast fram till mig och hälsar glatt. Jag blir genast på bättre humör, och får mera energi som matchar hans. Min hunds humör blir på något sätt en del av mitt, och jag kan inte hindra mig själv från att le.

Jag sätter mig i min säng, och min hund lägger sig bredvid mig. När jag klappar honom blir han genast lugnare. Kanske ingen av oss bara är oss själva. Kanske alla är en större del av sin omgivning.

Sandra Uppgård

“Den sorgliga sanningen är att mest ondska skapas av människor som inte bestämt sig för om de ska vara goda eller onda” – Hannah Arendt

VARFÖR FINNS ONDSKA I VÄRLDEN? Jag har gått på denna jord i 16 år. Själv har jag sett ondska i världen genom nyheter från olika håll. När Finland spelar mot ett annat land i ishockey vill jag att det andra landet ska förlora, det andra laget är inte ont, de har inte gjort något fel. Jag har inte valt att tycka så, det är vad samhället, som både jag och du samverkar med, har valt att jag och många andra som sitter i sofforna framför TV:n ska tycka.

Människan har under flera decennier, centennier och millennier gjort hemska saker mot varandra men jag vet att jag inte är ond, mina vänner är inte onda, mina släktingar är inte onda. Men ändå har vissa av oss gjort elaka saker mot andra. Vi gör detta för att blidka de andra i samhället. 

När ett hus brinner ner så tänkte inte elden “Nu ska detta hus brännas”. Nᴇᴊ, den gjorde det eftersom den bildades av gnista vilket sedan spreds vidare. Jag tror ondskan fungerar på ett liknande sätt. Det behövs bara en person med en tanke, idé eller ett förslag som andra hör, ser eller läser för att andra ska påverkas av det. Också likt elden så är vi en del av naturen, vi är varken goda eller onda utan vi samverkar med naturen. 

Anton Åkerman

Bild: Lilla Piratförlaget (Eva Susso & Anna Höglund)

“Känslor bor i människan; men människan bor i sin kärlek.” – Martin Buber

Hur älskar man någon? Ännu ett vinglas åker i golvet. Denna gång kom vinet inte på mattan, du hade tur. Du siktade på mig mer än vanligt. Det kommer närmare och närmare för varje gång. Jag förstår inte hur den där förbannade drycken gör att det blir såhär. Så hetsigt, mörkt och spänt mellan oss. Filmen spelas än, jag hör det från sovrummet. Jag hör också dig… skrika, andas… gråter du nu också? Jag förstår inte hur det kan sluta såhär varenda gång. Du blir alltid så arg. Lägenheten är äntligen färdigt renoverad, sista vinglasen åkte in i skåpet idag. Nu i efterhand skulle de kanske ha fått stått kvar där, nydiskade och hela i fyra raka rader med tre i varje. Jag känner mig lyckligast i världen att få bo med dig, förutom just nu när jag ligger under täcket och väntar på att du ska smälla dörren efter dig som du alltid gör. Jag börjar kunna dina ritualer vid det här laget. De nytvättade lakanen doftar av sköljmedlet du köpte, med doft av syrener. Du vet vad jag gillar. Tyvärr doftar oron inom mig mer. Jag hör hur du river nycklarna av bänken i hallen. Inte tar du väl bilen? Nu smäller det i dörren. Jag kan slappna av, ännu en gång. Jag vet någonstans att du kommer ångra dig, väldigt snart. Ägg och bacon, färskpressad apelsinjuice och croissanter från bageriet runt hörnet är ditt sätt att säga förlåt. Jag förlåter dig alltid, det är nog det som gör oss till dom starkaste i världen, vår kärlek till varandra. Även sammansvetsade hjärtan måste få ha sina sprickor.

Jenny Liljedal

“Livet börjar på andra sidan förtvivlan” Jean-Paul Sartre

Vart kommer man egentligen när man dör? Ibland funderar jag kring detta, men speciellt när jag tänker på dig. Tänk om det finns en värld som vi inte har upptäckt ännu. Tänk om det är just den världen du lever i just nu. Ibland vill man liksom bara veta vart ens nära och kära hamnar, var finns dom nu? Jag tror ingen riktigt vet, eller i alla fall har ingen kunnat förklara det hittills. Kanske börjar det riktiga livet efter att man dör. Kanske kommer man till en bättre värld där ingenting betyder någonting, den värld där på andra sidan där de väntar. Men vad väntar de på? Eller kanske de inte väntar på något överhuvudtaget. Mina frågor är många och svaren så få. Jag tror att jag aldrig kommer få några riktiga svar på de frågorna jag frågar mig själv, inte förrän jag själv är där. Igår kom jag att tänka på en sak, tänk om man hade kunnat hoppa mellan olika världar, bara för en liten stund. Då hade vi kunnat ses igen. Snälla kom tillbaks, längtan efter dig gör så ont i mig.   

Louise Palmroos