Namn: Julia Björklund

Student från NG år: 2016

Studerar: Formgivning (inredningsdesign) vid Novia i Jakobstad

julia

Habitare 2017  (möbel, inredning och design mässa i Helsingfors)

Hur är studierna uppbyggda?

Studierna består till största del av föreläsning eller handledning på förmiddagarna och självstudier på eftermiddagarna men detta varierar beroende på vilka lärare och kurser man har. Veckan brukar vara uppbyggd med olika kurser tex. just nu går jag fyra olika kurser. Sedan hör det till att man på tvåan och trean skall gå en kurs man hittat själv vid någon annan utbildning i skolan eller vid ett annat universitet. Utbildningen är allt som allt 4 år och på trean och fyran har vi två obligatoriska praktikperioder.

 

Förutom föreläsningar och självstudier har vi många grupparbeten och inlämningsuppgifter. Grupparbeten är speciellt viktiga eftersom vi sedan kommer möta det i arbetslivet. Till någons fördel och andras nackdel har vi inte så många tenter, istället har vi många presentationstillfällen antingen i grupp eller enskilt.

Vad är det man studerar?

Första året är alltid en mixad kompott. Många av kurserna har man tillsammans med de andra profileringarna t.ex. grunderna i Photoshop, Illustrator, Indesign, språk- och läsämnen. Sedan har man också mera branschspecifika kurser t.ex. grunderna i 3D program, trä/metall verkstad, introduktion till branschen och mönsterplanering. I kursen ”Introduktion till branschen” börjar man för första  gången med att rita planritningar, 3D-ritningar och mood boards till en fiktiv kund. Vi hade också ett kortare projekt på ettan där vi tillsammans skulle inreda lärarnas kafferum.

Hittills på tvåan har innehållet i studierna blivit mera branschinriktat och i början av terminen hade klassen i uppdrag att planera inredningen till ett konstnärsresidens i Jakobstad. Klassen delades in i fyra grupper och varje grupp skulle komma med varsitt förslag till kunden. När det vinnande alternativet hade valts skulle vi under utsatt tid också förverkliga det. Eftersom vi hade en tajt budget gjorde vi många av möblerna själva och fixade upp föremål som vi hittat second hand.

Som jag nämnde tidigare går inredarna en mönsterplanerings kurs på ettan, denna utvecklas sedan vidare på tvåan i en mera fördjupad kurs. I kursen får man planera ett mönster och sedan skapa en produkt som mönstret passar till. Under de kommande åren kommer vi också få möjligheten att designa en egen produkt och sedan marknadsföra den.

Nu på våren kommer jag sedan fortsätta med exempelvis färg- och material lära, portfolio progress, autocad, träverkstadsprojekt och lite annat smått och gott. Kursen portfolio progress är en av de mer viktiga kurserna eftersom vi ska designa vår egna CVs layout och portfolio i form av en webbsida, så vi sedan skall kunna söka praktik till hösten.
julia2

Mitt mönster från mönsterplanerings kursen

 

Vad har varit mest intressant hittills med studierna?

En av de mera intressanta projekten var nog som jag nämnde tidigare, planeringen av konstnärsresidenset. Hela projektet blev väldigt tävlingsinriktat och jag tror inte att någon av oss jobbat så hårt under utbildningen som då. Förutom inredningsplanering fick vi lära oss mera om samarbete, ekonomiskt tänkande, konflikthantering, hur man får fundera om när det inte går som man tänkt sig.

Förutom det har jag verkligen uppskattat kurserna i Illustrator, InDesign, Photoshop och SketchUp. Fast jag inte skulle jobba med yrket jag studerat till i framtiden tror jag absolut att man kommer ha nytta av programmen i framtiden.

Vad kan man jobba med efter examen?

Fast begreppet inredningsdesigner verkar vara ganska snävt finns det olika möjligheter när man väl sätter sin fot in i arbetslivet. Det som många tror är det mest självklara är att man börjar jobba vid en inredningsarkitektbyrå, men det finns möjligheter att jobba med allt från scenografi till inredare av lyxkryssare. Det är också vanligt att man utvecklar sitt eget varumärke och sedan startar sitt egna företag. Många mäklarfirmor nuförtiden hyr in eller anställer inredare för att kunna sälja bostäder bättre. Detta har börjat förekomma mer och mer speciellt i större städer. Många av de utexaminerade formgivarna väljer t.ex. att ta magisterexamen inom inredningsdesign eller ta extra kurser i byggnads lära för att få titeln inredningsarkitekt.

 

Vilka ämnen fördjupade du dig i gymnasiet? Finns det andra ämnen du även borde ha läst mer av redan i gymnasiet?

I gymnasiet fördjupade jag mig i historia, religion, samhällskunskap, franska, musik och bildkonst. Jag har alltid varit intresserad av andras kultur och jag tror att de ämnen jag valde i gymnasiet beskriver mig ganska bra. Hittills har jag haft nytta av de flesta ämnena speciellt i kulturkunskap, konsthistoria och visuell kommunikation. I gymnasiet valde jag kanske inte de ämnen jag var bäst på men jag tycker språk, kultur och ursprung är viktigt så det blev så.

Jag har nog inte nu i efterhand ångrat något ämnesval jag gjort i gymnasiet, men mera matematik och fysik hade jag kanske velat läsa om jag hade haft mera  tid och rum i schemat.

Varför (och för vem) skulle du rekommendera din yrkeshögskola och din studiestad?

Jag skulle rekommendera skolan till någon som är intresserad av kultur och estetik. Man får en bred bas i många olika ämnen och det är kanske lättare sedan att hitta det man brinner för. T.ex. min ena klasskompis är speciellt intresserad av mönsterplanering och har redan skapat sitt egna varumärke. Så på sidan om skolan jobbar han med mönsterplanering.

Det finns också möjligheter att ta extra kurser i musik och scenkonst eftersom de befinner sig i samma byggnad. Det brukar också ordnas projekt där de olika profileringarna samarbetar t.ex. förra året framfördes operan Trollflöjten i vårt campus. Musikerna stod för musiken, inredarna för  scenografin, grafikerna för planscher och marknadsföring.

Som studiestad är Jakobstad relativt litet och inte alls en lika utpräglad studiestad som Vasa kanske är. Men detta betyder inte att det inte händer saker här också. Eftersom många av studerandena i campus består av musiker fylls vardagen med bl.a. jazzkvällar, konserter, karaoke och musikquiz. Nu och då ordnar de konstnärliga utbildningarna utställningar i skolans whitebox och i och med att scenkonstnärerna förra året flyttat sin utbildning till Jakobstad ser vi framemot att ta del av deras projekt. Vi har också vår egna studerandeförening Skruvster som ordnar allt från sitzar till äggjakter. Och om man riktigt får klaustrofobi och ”festabstinens” är det ingen omöjlighet att hoppa på första bussen till Vasa.

julia3

Campus Allegro. Bildkälla: http://campusallegro.fi/

 

Övrigt du vill lyfta fram angående temat gymnasiet-studier-yrkesliv?

Jag tror att inställningen till studierna påverkar mycket kvaliteten av utbildningen. Visserligen spelar lärare och kursinnehåll stor roll men om du inte sätter krav på dig själv och inte tar initiativ är det självklart att man får en negativ inställning till studierna. Och ibland är det så att utbildningen kanske inte passar en och då är det bara att prova något nytt. Det finns ingen onödig kunskap.

https://www.novia.fi/om-oss/campus/allegro-jakobstad