Jag som läsare är intresserad av att läsa böcker som är spännande och som inte avslöjar allt i början utan böcker som döljer hemligheter som sedan avslöjas ju längre fram i texten man läser, därför anser jag att deckare är min favoritgenre då det kommer till böcker. Orsaken till att böcker som är spännande intresserar mig är för att jag oftast blir ganska så fort uttråkad då jag läser en vanlig roman eller en bok där handlingen är ganska så enformig. Därför vill att det ska hända saker då jag läser en bok och att det ska komma upp nya frågor att tänka på gällande texten jag läst och att jag ska kunna känna att det aldrig blir tråkigt att läsa. Böcker som innehåller komedi är också böcker som intresserar mig, eftersom att jag som liten läste ganska så många Bert och Sune – böcker och har därför förmågan att kunna skratta under tiden som jag läser en bok. Skönlitteratur är kanske inte det som har intresserat mig, men ibland så brukar jag använda mig av dikter och rim då jag skapar låttexter, vilket är något som jag har som en liten extra hobby.

Det är också roligt att få lära sig något nytt efter att man har läst en bok, så att det ingår fakta i en bok är något som jag ser som ett plus, speciellt då boken man läser inte är klassad som en faktabok. Dock så kan också vanliga faktaböcker vara intressanta så länge det man läser är något som man själv är intresserad att lära sig mera om. Faktatexter möts man ofta av i skolan så att ta fram en faktabok då man är hemma händer inte speciellt ofta. Det är dessutom hundra gånger enklare att bara använda sig av Google då man vill få reda på någonting snabbt, vilket gör att man ofta använder sig av det alternativet istället. Undantaget är att min pappa prenumererar på tidningen Vetenskapens värld, vilket gör att jag ibland brukar läsa igenom den för att se om det står någonting som kan vara intressant att veta. Det som brukar vara bra med faktaböcker som skiljer sig från vanliga böcker är att det ingår många bilder i en faktabok. Detta gör att det både blir roligare att läsa boken samt att den inte ser så tråkig ut då man öppnar den.

Överlag så föredrar jag filmer framför böcker men ibland kan det vara lika avslappnande att sätta sig ner och läsa en bok. Jag kan erkänna att jag under min livstid spenderat flera hundra timmar fler på att titta på film jämfört med hur mycket tid jag har spenderat på att läsa böcker, men ändå så skulle jag nog kunna tänka mig att börja läsa en bok då och då som omväxling. Det som enligt mig gör att böcker ibland kan vara bättre en många filmer är att man själv med hjälp av fantasin får skapa sin egna bild av hur karaktärer och miljö ska se ut samt att det är något speciellt med att läsa en bok och att hela tiden få höra sin egna röst i huvudet under tiden som man läser. Filmer och serier är dock det som har fångat mitt intresse och något som för mig skulle vara svårt att ersätta med böcker. Då det kommer till filmer så tittar jag helst på komedi, actionfilmer och skräckfilmer och jag undviker gärna att se på drama eller romantiska filmer.

Jag tycker att det är bra med böcker som innehåller många bilder. Det får boken att se gladare ut samt att det lyser upp boken på ett annat sätt jämfört med en bok fylld av text. Bilder kan säga så mycket om något och med hjälp av bilder kan man se hur karaktärer och miljö ska se ut enligt författaren och inte enligt sin egna fantasi, det är förstås bra att kunna använda sig av fantasin, men det kan ibland vara roligt att se hur författaren har tänkt sig att det ska se ut. Jag skapar bilder dagligen med hjälp av olika datorprogram och har som plan att börja arbeta som grafisk designer, därför är bilder något som lockar mig till att läsa en bok.

Viktor Hägglund