Jullovet är ett tillfälle att varva ner och ladda batterierna inför vårterminen. Att läsa kan vara ett bra sätt att slappna av, att ta en paus från det ständiga flödet i sociala medier och bege dig in bland romanens sidor, låta dig omges av en annan värld med intressanta karaktärer.

God jul och gott nytt år

önskar boknissarna Ia & Jenny

****************

Jennys boktips:

Den här gången är det en rad dystra boktips, den ena mer dystopisk än den andra. Varje tips börjar med att bokens inledning citeras.

Djupa ro av Lisa Bjärbo

Vi har åkt buss 240 mellan Växjö och Ingelstad så många gånger att varje krök på vägen känns bekant, trots att jag blundar.

[…] En gång förra våren räknade Ludde ut hur många timmar av vårt liv vi hittills hade tillbringat på bussen mellan Växjö och Ingelstad. 1500 timmar blev det. På en buss. Så jävla ovärt.

De var bästa vänner i gymnasiet, ett gäng på fem. Sedan har de åkt iväg för att jobba eller studera på olika platser. Nu är de tillbaka i sin hemstad eftersom Jonathan hittades drunknad. Romanen handlar om vänskap, hur den både kan hela men också skada andra, hur man både vill fly bort från hemorten men ibland också tillbaka till den. Hur mycket vet vi egentligen om de som står oss nära? Hur handskas man med sorg?

Djävulen är en lögnare av Sara Razai

Att det ringer på dörren hos Meri och Aina är inte ovanligt. Det är vänner med problem, vänner som har något att sälja, ibland är det den estniska tanten från deras trappa som vill dela med sig av billiga äpplen och mandariner hon köpt i hallen ovanför tågstationen i Malm…

I Gårdsbacka, en förort till Helsingfors, växer finska Meri och kamerunska Hope upp tillsammans. Sedan deporteras Hope och hennes mamma. De två vännerna har kontakt via chatten på telefon, men lever nu annars väldigt olika liv. Romanen utspelar sig under en enda dag, då Meri plötsligt blir tvungen att ta hand om en liten flicka som en halvbekant lämnar hos henne. Meris mamma Aina och Hopes mamma Gloria får man också lära känna. Dessa två mammor och deras döttrar är alla olika personligheter, men de har en sak gemensamt – de får eller vågar inte leva det liv de själva vill. Hurdana liv får och borde kvinnor leva? En roman som tar läsaren med till både Kamerun och utkanterna av Helsingfors, som ger insikter i den vardagsrasism många blir utsatta för i Finland och som undersöker vad vänskap och moderskap egentligen innebär.

2016-12-14-18-37-21

Flodskörden av Simon Stålenhag

Upptagna som de var av att slå in paket och komponera fyndiga rim hade ingen av Mälaröborna lagt märke till de mörka fläckarna i snön bakom Färentuna kyrka, och inte heller hur fläckarna sedan andra advent vuxit sig allt större. Ingen hade heller reagerat över de märkliga suckar och illaluktande dunster som stigit upp ur avlopp och vattenkranar under hela december….

Förlaget kallar detta en konstbok, för den innehåller mycket konst. Stålenhags böcker har börjat som en samling målningar som i sig berättar en historia. Boken har också en del text, men mellan varven är det bara bilder som berättar på flera sidor. Flodskörden är en fortsättning på Ur varselklotet, hans första bok. Tidigare har maskiner tagit över Sverige och kvar i landskapet finns rostiga, övergivna robotar i olika storlekar. Plötsligt dyker det upp tecken på att maskinerna fortfarande är aktiva. Boken utspelar sig i ett grått, dystert Sverige på 90-talet. Miljöerna är förutom robotarna väldigt realistiska och bjuder på många glimtar tillbaka till 90-talet, t.ex. i form av disketter och affischer från filmen Jurassic Park. Bilderna är väldigt tilltalande liksom den mystiska känsla som skapas av de främmande elementen i landskapet.

konstnärens hemsida finns hans senaste bildserie The Electric State som tydligen utspelar sig i USA.

Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij (originalspråk ryska)

”Vad var det? Artiom, gå och se efter!” Motvilligt reste sig Artiom från sin plats vid lägerelden. Han drog fram sin automatkarbin från ryggen och började gå mot mörkret. Vid ljuskretsens yttersta rand stannade han…”

Djupt nere i Moskvas metrotunnlar bor de som hann rädda sig undan all strålning efter ett sista kärnvapenkrig. Metron fungerar symboliskt som ett slags miniatyrversion av världen. Stationerna är bebodda och bildar egna små samhällen med egna regler, principer, politiska och religiösa inriktningar. Mellan stationerna råder totalt mörker. Vad som finns där vet man aldrig, farorna är många. På ytan bor stora starka varelser som attackerar stationerna nattetid. De som varit nära dem mister förståndet. Artiom måste lämna sin station för att gå på ett uppdrag, vilket för honom genom otaliga stationer och utsätter honom för många olika faror. Romanen har bl.a. utmynnat i ett dataspel. Det finns också två delar till i trilogin, Metro 2034 och Metro 2035. Det skapas också otroligt genomslagskraftig fan fiction till den här serien. Andra som skrivit sidohistorier till verket har t.o.m. blivit utgivna och även översatts till svenska. Lämplig läsning under vår mörka årstid, då man lätt kan leva sig in i romanens mörker.

Aniara av Harry Martinson

Mitt första möte med min Doris lyser / med ljud som kan försköna själva ljuset. / Men låt mig enkelt säga att mitt första / och lika enkla möte med min Doris / nu är en bild som var och en kan se / framför sig varje dag i alla hallar / som slussar flyktingar till startområdet / för nödutfärderna till tundreklotet / i dessa år då Jorden nått därhän / att hon för strålförgiftnings skull beredes / en tid av vila, ro och karantän.

Ett rymdepos, dvs. berättande dikt, med bekant tema. Jorden är förstörd och människorna flyr till Mars och Venus i stora rymdskepp som tar flera tusen passagerare. Rymdskeppet Aniara har förlorat sin kurs och fortsätter rakt ut vidare i universum, en ändlös väg mot ingenting i tiotals år. Hur handskas passagerarna med att de är bortom all räddning? Vad hittar olika personer tröst i när ens tillvaro rasar? När är det dags att ge upp? Aniara har en handling precis som en roman, men dikterna, eller sångerna som de kallas i detta verk, gör att man får ta del av olika brottstycken av hur läget utvecklas ombord och det finns luckor i helhetsbilden, vilket enligt mig bara gör det mer intressant då det finns mer utrymme för egna tolkningar. Du som gillar dystopier tycker säkert om Aniara!

******************

Ias boktips:

Jag tänkte denna gång dela med mig av boktips genom att presentera några böcker som jag själv planerar att läsa på jullovet. Eftersom jag inte har läst dessa böcker än kan jag förstås inte berätta så mycket om handling eller beskriva mina egna åsikter. I stället lyfter jag fram varför dessa böcker finns på min läslista.

Jag var precis som du av Negra Efendic´

Bokmässan i Göteborg är ett farligt (men alldeles, alldeles underbart) ställe för någon som älskar böcker. Det är lätt att samla på sig långa läsönskelistor och det är också lätt hänt att kappsäcken är full av nyinköpta böcker när man vinkar hej då till mässgolvet. Denna bok fick komma med mig hem från årets bokmässa och jag vill läsa den därför att jag tror att den kommer att vidga mina vyer. Jag har hela mitt liv haft turen att få leva i trygghet. Denna bok handlar om hur det är att tvingas fly till ett främmande land och att hitta ett nytt sammanhang där.

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

På olika bloggar om läsning och litteratur är det också lätt att hitta böcker att lägga till läslistan. ”Årets mest sålda pocket” har förlaget skrivit på omslaget till denna bok och det behöver ju förstås inte betyda att boken är bra, men den har i alla fall hyllats på många bokbloggar och verkar ha nått fram till många läsare. Detta jullov känner jag ett behov av att också få läsa lite ”feelgood”. Blogginlägget som övertygade mig denna gång finns här:

Beas bokhylla

Uppgång & fall av Liv Strömquist

Liv Strömquist är en av mina favoriter och detta är hennes senaste bok. Hon är serietecknare och blandar humor, allvar, fakta och skarp samhällskritik i sina serier. Jag har aldrig hittills blivit besviken på Strömquists verk och har därför väldigt höga förväntningar på denna bok. Det är vanligt att jag fastnar för specifika författare och gärna läser det mesta som dessa författare skriver (och tecknar i detta fall).

dsc_5836

Lolita av Vladimir Nabokov och Orphan Train av Christina Baker Kline

Mina bokcirklar är viktiga rum för mig. Läsning är många gånger en sysselsättning som avskärmar oss från omgivningen när vi umgås med karaktärer innanför bokens pärmar i stället för med personer runt omkring oss. I bokcirklar får vi möta andra läsare, utbyta tankar om böckerna och höra om andras läsupplevelser. En dröm för en boknörd som jag! Jag är med i en bokcirkel i skolan tillsammans med en grupp studerande och en bokcirkel privat tillsammans med några vänner. Båda dessa bokcirklar har bidragit till fina läsupplevelser som jag annars hade varit utan. Över jullovet ska jag läsa Lolita för skolans bokcirkel eftersom Nathalie M föreslog denna bok och många andra hakade på. Jag har läst den förr, men det var länge sedan, och det ska bli intressant att återkomma till denna kontroversiella bok med vuxna ögon. För den privata bokcirkeln ska jag läsa Orphan Train. Det är min kära kollega och vän Annika som har föreslagit denna bok. Jag ser fram emot att läsa och sedan diskutera den tillsammans med henne och de andra i bokcirkeln!