Under temaveckan hade vi två olika grupper på resa till Polen – den ena med Vi7 och den andra med enbart NG. Vi studerande i NG-gruppen hade läst ett studieavsnitt i skolan som går under namnet temastudier och vi fick därav följa med på vår skolas resa till Polen. 

Vi fick ta del av många olika program och vi hann se mycket på en vecka. Dagarna bestod till stor del av rundvandringar och guidningar till exempel i gamla stan i Krakow. En rundvandring gjorde vi i de judiska kvarteren där vi fick höra om hur judarna förr bodde och levde. Under veckan åt vi två middagar på restaurangen Ptaszyl vid de judiska kvarteren.

Rundvandring i Gamla stan i Krakow med guiden Wiślna.

Mycket hann vi med men det vi kommer att minnas lite extra är besöket till Auschwitz-Birkenau som bestod av en rundvandring i lägren på 6 timmar. Vi fick se och höra om historien bakom Auschwitz-Birkenau. Det var intressant att se det vi har läst om men också ett tungt ämne att få höra om. Att få ta del av och se hur allt var uppbyggt, som lägren, brännugnar, olika föremål som lämnat kvar från judarna, var en ofattbar känsla. Hur har något sådant kunnat ske i våran värld?? Detta är en viktig händelse som aldrig får glömmas bort eller förnekas av människan.

Zakopane var också ett omtyckt ställe där vi bland annat fick åka en linbana upp till bergen och njöt av den fina utsikten och marknaden där. På vägen till Zakopane stannade vi på olika ställen och fick se olika sevärdheter. Rökt ost fick vi också smaka på under färden.

Vi spenderade också en halv dag på Schindler Museet som är ett museum som är baserat på Oscar Schindler och hans fabrik. Vi fick lyssna till den nazistiska ockupationen av Krakow och historien om Schindler själv. I museet fick man se fotografier som var tagna under kriget, kortfilmer och olika utställningsföremål som vapen.

Annat som vi hann med under resans gång: 

  • besök och rundvandring i St:a Mariakyrkan
  • shopping på stan
  • konsert
  • konstmuseum “Muzeum Ksiazat Czartoryskich”
  • gemensamma middagar  
  • en gemensam diskussion efter besöket på Auschwitz.

Studerande på NG-resan var Vu Nguyen, Tindra Backholm, Ines Gull, Kinga Krzeszowiec, Lamija Susic, Jemina Kulasic, Ester Rönnholm, Tindra Kummel, Agnes Hellman och Ida Brommels.

Med på Vi7-resan var Alexandra Klåvus, Wilma Lindfors, Fanny Lassander och Keira Ramos.

Tindra Kummel