Läsveckan är här igen! Denna gång är temat ”Min berättelse” och precis som tidigare år är det Läscentrum/Lukukeskus som är initiativtagare till denna vecka då böcker, läsupplevelser och vikten av att läsa ska få stå i centrum.

Det finns böcker om precis allt. Detta år vill vi i samband med Läsveckan bjuda på boktips som representerar alla de skolämnen som de studerande läser hos oss. Först ut är böcker som på något sätt behandlar psykologi, biologi och kemi.

Mark Haddon – Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Christopher Boone är en femtonårig pojke som har Aspergers syndrom. Hans stora passion är matematik, men kontakten med andra människor är inte så lätt och det här med känslor är något han inte riktigt förstår sig på. Romanen är skriven helt ur Christophers synvinkel, vilket ger en intressant inblick i hur annorlunda världen kan se ut. Eftersom Christopher inte upplever olika känslor på samma sätt som andra ter sig sådant som man tänker sig är helt vanliga händelser ofta humoristiskt eller skrämmande för honom. Romanen innehåller också en hel del symboler, skisser och andra visuella element, eftersom detaljer är viktiga för Christopher.

Johanna Holmström – Själarnas ö

På första sidan i denna bok står det så här: ”Till dig som någon gång har undrat om du är galen, eller om du håller på att bli det. Du har förmodligen rätt.” I Själarnas ö får vi följa olika kvinnor som antingen själva blir sjuka och läggs in på mentalsjukhuset på Själö eller som får anställning på detta sjukhus. Det låter kanske som en väldigt mörk och dyster bok, och visst finns här mörker, men det är också en bok som visar att vi människor kan hjälpa, bry oss om och ta hand om varandra. Det är en gripande och vacker berättelse om vänskap, styrka, svaghet och kamp.

Maylis de Kerangal – Att hela de levande

En 19-årig pojke, Simon, omkommer i en bussolycka. Trots den enorma sorgen bestämmer sig hans föräldrar för att donera hans organ till behövande. Simons hjärta, hans njurar, hans lever och hans lungor flyttar in i andra människors kroppar och på detta sätt räddar Simon livet på fyra andra människor. Det är lätt att leva sig in i denna bok eftersom människornas livsöden beskrivs på ett så levande sätt, dessutom med ett vackert språk. Läsaren får också följa några läkare som jobbar  med organdonationer i och kring operationssalen.

IMG_20180416_172338

Maja Lunde – Binas historia

Bin behövs för pollinering, men hur länge kommer vi att ha bin i vårt ekosystem? Den här romanen berör temat i tre olika tider: på 1800-talet försöker biologen William göra sin nya bikupa populär, år 2007 vill George att hans son ska ta över biodlingen och i det framtida 2098 är det den kinesiska kvinnan Tao som i brist på bin har jobb som handpollinerare. En bok om vår världs förändringar och tankar kring vad man för vidare till nästa generation och vad nästa generation förstår att ta vara på.

Annika Paldanius – Jag vet allt det här

Hanna, Filippa och Anna studerar medicin. Tillsammans är de oövervinnerliga amasoner. Eller är de? De krävande studierna och allt annat som kommer till gör att det är en utmaning att även hinna bolla sitt privatliv i denna saliga röra. Romanen är en fin berättelse om vänskap och om att hitta framåt i livet. Den skildrar också de olika sidorna av läkarrollen, när ska man vara helt objektiv och när kryper subjektiviteten fram? Romanens största styrka är ändå det underbara språket! Romanen rinner fram som en porlande vårbäck, vackra och exakta formuleringar följer på varandra.

Sara Paborn – Blybröllop

Bibliotekarien Irene har haft ett långt, men inte särskilt lyckligt äktenskap med Horst. Hon hittar en påse med små blytyngder i en av sina flyttlådor och börjar läsa på om vilka effekter bly har på människor. Hon lånar kemiböcker och gamla skrifter om förgiftning. Det börjar som ett experiment för att bevisa för sig själv att hon kan framställa blysocker. Sedan måste hon ju bara också testa hur Horst reagerar om han får lite blysocker i sig. När hon väl börjat kan hon inte sluta… En mörk men också väldigt rolig roman om det svåra i att leva med andras och egna brister.

 

Lotta hälsar också att ett lästips är att ta del av vetenskapliga artiklar. Språket i vetenskapliga artiklar är avancerat och genom att kontinuerligt läsa dessa texter utvecklar du ett brett och skarpt språk! Lotta tipsar om följande vetenskapssidor:

Forskning.se

Forskning & framsteg

Allt om vetenskap

Eller varför inte följa vetenskapssidor på Facebook och samtidigt öva dig på engelska? Lotta rekommenderar bland annat följande sidor:

I f*** love science

Forskning.se

Genetic Engineering & Biotechnology News

Microbiology & Immunology

Cancer Research News

Neuroscience News and Research

Kommer du på flera lästips som har med psykologi, biologi och/eller kemi att göra? Dela gärna med dig av dessa i kommentarsfältet!

Jenny & Ia