”På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism.”

Världsbokdagen

(Text och bild från Unescos hemsida)

Vi firar också Världsbokdagen genom att tipsa om läsning inom ämnena religion, livsåskådning, samhällslära, filosofi och matematik.

Religion, livsåskådning

Mikael Niemi – Koka björn

En fiktiv berättelse om samen Jussi som bor hemma hos Levi Laestadius och det detektivarbete dessa två utför tillsammans då flera unga kvinnor och andra människor i Kengis-området hittas mördade eller påträffas svårt chockade. Är det en människoätande björn eller är det ondskefulla människor? En stark skildring av ett samhälle där samer är utsatta och utnyttjade, där spriten och maktkampen får människor att göra nästan vad som helst för sin egen vinning. Religionen är ett starkt inslag i samhället, liksom den växande kunskapen om brottsutredningar och bevisföring. Allt berättat på Niemis målande och sjungande prosa. Läs – eller varför inte lyssna på denna roman.

Johanna Holmström – Asfaltsänglar

Systrarna Samira och Leila bor i Helsingfors. Deras mamma är en finländsk kvinna som konverterat till islam och hon blir allt mer trogen en sträng tolkning av Koranen, till skillnad från deras pappa som inte lever lika utpräglat religiöst som sin fru. Systrarna bollar mellan det finländska tonårslivet och alla de ingredienser det borde innehålla med kraven och önskemålen hemifrån. De kämpar med att försöka bilda sig en identitet som både de själva och deras föräldrar kan acceptera.

Pauliina Rauhala – Taivaslaulu (finns också på danska: Himmelsang)

En bok som ger en inblick i det laestadianska samhället. Vilja och Aleksi har redan fyra barn efter nio år som gifta, och nu är ett femte på väg. Då känner Vilja att hennes krafter tagit slut. En bok som på ett poetiskt språk diskuterar frågor om moderskap och kvinnans roll, inte bara ur ett specifikt religiöst perspektiv. (Gummerus)

 

Samhällslära

Louise tipsar om den norske hotellmagnaten Petter Stordalen som i boken Min hemlighet bjuder på allmän levnadsvisdom som kan tillämpas av både studerande och företagare. Han har t.ex. följt ”jordgubbsfilosofin” efter ett tips han fick av sin pappa som sade: ”Du måste sälja de jordgubbar du har”, dvs. man måste arbeta med och göra det bästa av det man har.

Camilla Sten – En annan gryning

Romanen utspelar sig ett par årtionden in i framtiden, då Sverige leds av ett nationalsocialistiskt parti och människorna är klassade enligt hudfärg och härkomst och får service och sjukvård därefter. En skrämmande roman på många sätt, särskilt med tanke på samhällsklimatet idag. Huvudkaraktären Isa går med i motståndsrörelsen som riskerar allt för att protestera, oavsett om deras protester får särskilt många konsekvenser. Hur kunde det gå så här? Hur kom partiet i majoritet? Läs och rys och hoppas på en ljusare framtid!

Margaret Atwood – Tjänarinnans historia (The Handmaid’s Tale)

Offred – eller ”of Fred” som hennes namn numera är – tillhör nu ett barnlöst par där hennes uppgift är att bli gravid. Fred är förnamnet på husets överhuvud. I ett framtida USA där allt fler människor är sterila p.g.a. miljöföroreningar har kristna fundamentalister bildat ett nytt patriarkaliskt samhälle de kallar Gilead. I romanen berättar Offred om processen som stegvis ledde från att hon levde ett vanligt lyckligt familjeliv till att hon nu lever som ”barntillverkningsslav” hos en befälhavare och hans fru. Romanen skildrar hur fort ett samhälle kan brytas ner utan att någon riktigt gör motstånd innan de inser att det är för sent.

 

 

2018-04-16 19.45.26

 

Filosofi

Liv Strömquist & Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Kära Liv och Caroline

En serietecknare och en författare som sedan år 2012 haft en podd tillsammans (En varg söker sin pod) ger här ut en bok där de på ett slagkraftigt och humoristiskt sätt besvarar lyssnarfrågor om stort och smått i livet. Lättläst och underhållande, men med en seriös underton.

Fredrik Lindström – Evolutionen och jag kommer inte överens

Fredrik Lindström är inte bara språkvetare och allmänbildad programledare i På spåret. Han är också filosof, i alla fall i denna bok. Här reflekterar han kring mänskligt beteende i dikter och korta prosatexter. Många pärlor mellan dessa pärmar!

Lewis Carroll (text) och Tove Jansson (bild) – Alice i Underlandet

En klassiker från barnlitteraturen, här med illustrationer av Tove Jansson, passar bra för läsare i alla åldrar. Alice trillar igenom ett hål i marken och hamnar i Underlandet. Genom äventyr i detta sagoland och möten med underliga och ännu underligare figurer belyser boken flera filosofiska frågor.

Alice i Underlandet

 

Matematik

Margot Lee Shetterly – Dolda tillgångar

Det är 1960-tal och USA och Ryssland kämpar om vem som gör störst framsteg inom rymdfarten. Datorerna är på väg, men de flesta beräkningarna görs av människor. USA är segregerat, så den grupp mattelärare bestående av afrikan-amerikanska kvinnor som anställs för att sköta stora delar av beräkningarna för projekt som Mercury och Apollo göms undan i skilda lokaler långt nere i NASA:s källare. Det goda jobb dessa kvinnor gör tar dem upp ur källaren och ger somliga chefspositioner. Utan dessa kvinnor hade USA kanske inte sänt sin första person till månen. En verklig historia om samhällets utveckling inom flera områden.

Jonas Jonasson – Analfabeten som kunde räkna

”Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna.

Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.” (Piratförlaget)

Ett tips från Jesper är Matt Parker – Things to make and do in the fourth dimension

”This is the complete guide to exploring the fascinating world of maths you were never told about at school. Stand-up comedian and mathematician Matt Parker uses bizarre Klein Bottles, unimaginably small pizza slices, knots no one can untie and computers built from dominoes to reveal some of the most exotic and fascinating ideas in mathematics. Starting with simple numbers and algebra, this book goes on to deal with inconceivably big numbers in more dimensions than you ever knew existed. And always with something for you to make or do along the way. ” (Penguin)

Här kan man också välja och vraka från en lång lista på engelskspråkiga böcker om matematikens värld: https://nrich.maths.org/books

Jenny & Ia