Jag kommer i kontakt med texter dagligen, allt från att jag får en skönlitterär text på modersmålslektionen som jag skall läsa och besvara och lämna in, till att jag läser undertexter på alla de olika serier jag tittar. Man möter olika texter hela tiden men man är bara inte van med det.

Ända sedan jag var liten så var jag bemött av texter runt om mig, allt började med vanliga alfabetsböcker att lära mig bokstäver men när det kom till Lasse & Majas detektivbyrå, där så blev jag indragen. Från ung ålder så har jag alltid haft någon liten passion för läsning, lånade alltid massor med böcker från biblioteket av hur mycket jag älskade att läsa, däremot så läste jag ut bara typ 2 av de 15 böckerna jag lånade, men det är ju tanken som räknas.

Jag hade aldrig så mycket tid att läsa eftersom jag var en väldig upptagen ung kille då, jag tränade för fullt och var alltid ute och hittade på saker med mina kompisar istället för att sitta och läsa böcker som jag lånat i skolans bibliotek, men det var väl så det funkade när man var 10…

Däremot när jag blev äldre uppstår det mera texter som man inte märker av att det är texter. Alla långa inlägg på Facebook där en 40-årig tant berättar om sin livshistoria med FitTea och hur hon gick ner 15 kilo med det, influencers på Instagram som gör reklam för en ny produkt de har fått och blivit sponsrade med. Några vanliga tweets på Twitter som folket skriver för att de har brist på annat och vill skoja till det lite. Vår hela värld snurrar i oändliga texter, men man märker inte av automatiskt att man läser texter eftersom man inte förknippar sådana texter med ordet ’’text’’.

Nu är det konstigt däremot, en 19-åring som går på sista året i gymnasiet kommenterar åt sin lärare efter lektionen ’’Oj, detta utdraget var nog så bra, hur lång är boken, jag skulle tänka mig att kunna läsa den eftersom den lät väldigt spännande och intressant’’. Och ja, det var JAG som sade det. Jag har alltid varit en sådan att jag tyckte om att läsa men jag tyckte inte om att böckerna var så långa för jag vill komma till slutet direkt och veta vad som hänt. Sedan när har jag börjat tycka om att läsa långa böcker? Vad har hänt i mitt liv och hur började jag plötsligt tycka om att läsa långa böcker eftersom jag har aldrig tyckt om det,varför nu?

Jag tror det har att göra lite med hur mycket texter man tar in så där i vardagen också. Jag är ju såklart en extrem serietittare. Alltså jag är en av dem som kan lätt utan problem sitta inne i huset en regnig dag och titta en hel säsong av en serie där det finns 15 avsnitt utan att ens tänka på saken. Jag menar 15 avsnitt gånger 40 minuter per avsnitt, det är ju 600 minuter vilket är 10 timmars serietittande utan att ens tänka på saken. Jag blir så fast i en serie och är tvungen att trycka på knappen nere till höger på Netflix ’’Se nästa avsnitt’’, så enkelt och så lockande. Något som lockar mig i en serie är action och lite komedi intryckt, det är ju det bästa som finns! Min absoluta favorit är ju nog Prison Break eftersom det är en action fylld serie där en man hjälper sin bror att rymma från ett fängelse eftersom han blivit dömd för ett brott han inte gjort.

De texter som är viktigaste för mig i nuläget med tanke på att jag studerar så är ju förstås faktatexter och texter i läroböcker, det är ju de texter som innehåller viktig information som jag är i behov av. Eftersom mina planer efter gymnasiet är att fortsätta och studera så har faktatexter en stor betydelse och inverkning på mig. I framtiden så tror jag att jag kommer att spendera en större del av min fritid att läsa böcker,eftersom böcker lugnar ner ens sinne och man kan rymma från vardagen ner i en bok och bara sväva bort i en helt annan värld.

Malik Fajic