Jag är Emma Skogman och blev student vid Närpes gymnasium våren 2017. Jag studerar till massör vid Norrvalla Campus. Jag påbörjade min ettåriga utbildning i höstas och blir färdig nu till våren. Men har planer på att söka vidare till fysioterapeut.  Jag hade helt andra planer när jag tog studenten, jag sökte till fysioterapeut på Arcada och på Umeå universitet, men hamnade på reservplats. Tankarna efter att resultaten hade kommit pendlade mellan att ta ett mellanår och jobba eller att hitta något annat jag var intresserad av att studera. Jag fick av en slump veta att de hade ett till antagningsdatum till massör, vilket fick mig att fundera. Jag beslöt mig för att läsa på inträdesprovet och ge det ett försök. Vilket jag är glad över att jag gjorde.

emma1

Massörutbildningen är en vuxenutbildning, så i vår klass finns det många olika åldrar och roligt som tusan har vi. Utbildningen är ett år vilket innebär att vi ska lära oss massor under detta år. Under detta intensiva år läser vi anatomi, myologi, osteolgi, företagsamhet, grunder i social- och hälsovård och sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Vi lär oss alla muskler och ben på latin.

Det jag tycker är intressantast med utbildningen är det som hör till det praktiska: problemlösningen. Varför gör musklerna som de gör? Varför har du spänt just där? Och förstås att se framsteg på det man gör.

Upplägget för studierna är uppdelade i olika perioder. Måndag till onsdag har vi närstudier medan vi har distansuppgifter resten av veckan. Det tycker jag är väldigt bra eftersom då man har distansdagar hinner man också jobba eller göra något annat man vill göra. Under distansdagarna har vi oftast inlämningsuppgifter som visar att vi har gjort det vi skulle under distansen. Vi har flera praktiska timmar under närstudiedagarna då vi masserar varandra eller gör olika undersökningsmetoder. Under hela utbildningen har vi tre praktikperioder som är tre veckor långa. En av dessa praktiker gör man på skolans klinik. Under året skall man klara av fyra olika examensdelar, där man visar upp sin kunskap för examinationer. Dessa fyra examensdelarna är alla under våren. Massörutbildningen har också två olika inriktningar: främjande av ledrörlighet och muskelvård för idrottare, jag har själv valt muskelvård för idrottare.

emma.jpg

I gymnasiet fördjupade jag mig i hälsokunskap, biologi och psykologi. Jag har verkligen haft nytta av alla dessa kurser eftersom vi jobbar hela tiden med människan och hennes kropp. När jag är färdig med mina studier kan jag förstås jobba som utbildad massör. Men man kan även specialisera sig efteråt för att få sin egen nisch. Jag kommer att studera vidare.

Jag skulle rekommendera massörutbildningen till dig som är intresserad av kroppens anatomi, kroppen funktioner och vill jobba med människor. Ansökan till utbildningen är öppen och är öppen till 30.4.

https://www.folkhalsan.fi/vuxna/utbildningar/massorsutbildning/