Detta läsår erbjöds skolans idrottare och musiker mental träning av Christoph Treier. Mental träning var något helt nytt för mig. Jag hade aldrig riktigt tänkt på att det mentala kunde spela så stor roll för ens framgång inom idrotten. Att det kunde hjälpa en att nå sina mål inom sin gren och med att faktiskt orka träna.

 Jag valde att delta i coachningen med Treier mest av nyfikenhet på hur det hela gick till. Han skulle hjälpa idrottare på det mentala planet och jag tänkte att det kunde ju inte skada, trots allt behövde jag nog lite hjälp med motivationen. Men hur går det till? Jo, det börjar alltid med att han frågar hur man mår och hur det går med träningen och på tävlingar. Om man inte har något att klaga på finns det inte mycket han kan göra. Men om man till exempel bara är någon hundradels sekund från sitt mål i 100 meter, eller bara någon centimeter från sitt mål i längdhopp, kan han hjälpa en genom att spela in en ljudfil där han om och om igen berättar för en hur långt man ska hoppa eller hur snabbt man ska springa och hur man ska göra det. Då ska detta genom att man lyssnar på det flera gånger, helst varje dag, finnas i ens undermedvetna under tävlingar.

 Mitt största problem innan jag deltog i den mentala träningen var att jag hade tappat motivationen för träningen eftersom jag hela tiden var skadad och kunde därför inte träna ordentligt, vilket ledde till att det inte gick bra på tävlingar som i sin tur bidrog till den dåliga motivationen. Då fick jag en ljudfil av Treier där han berättade vad jag skulle göra och efter att ha lyssnat på detta efter varje träning skulle det kännas som att man orkade mer. Och efter att ha ordnat upp mina fysiska problem så gott jag kunde gick det mycket bättre och motivationen kom långsamt tillbaka.

 Så det jag har lärt mig av detta är att om man mår bra fysiskt kan det gå bra. Men om man också mår bra mentalt och älskar det man gör kan man lyckas med nästan vad som helst.

 Emilia Launonen