En annan temahelhet som Vi7-gymnasierna erbjöd var temaveckan Språk- och vandringsresa till Schweiz. Eftersom studerande som läser franska i vår skola hade möjlighet att åka på en egen resa var den huvudsakliga målgruppen för Schweiz-resan NG-studerande som läser tyska.

Alperna och turen upp till Pilatusberget var bland de mest minnesvärda inslagen på resan. Alla fick välja mellan att antingen åka linbana hela vägen upp till toppen eller att kombinera linbana och vandring. Väl där samlades vi alla för att äta lunch tillsammans. Till en början var det dimmigt, men när dimman lättade kunde vi njuta av den mäktiga utsikten och den vackra miljön.

Skolbesöket i Immensee är också något som vi kommer att minnas länge. Vi fick där träffa schweiziska studerande som var ungefär i samma ålder som vi och som hade förberett en presentation av Schweiz för oss. Vi presenterade sedan också våra egna hemorter, d.v.s. Närpes för vår del. Alla presentationer gick på tyska, och tanken var att vi alla skulle tala tyska när vi sedan umgicks efteråt, men då deras lärare övergick till engelska blev det lätt så att vi alla gjorde det. Förutom skolbesöket gick vi också på vandring i området. Mycket vackra vyer!

Vi besökte flera städer i Schweiz. Bern är kanske den stad som vi trivdes allra bäst i. Arkitekturen här var annorlunda och vacker, det fanns många små och mysiga gator – och det var också här som vi tillbringade den sista natten på resan.

Vi var många vi som deltog i denna resa från de olika Vi7-skolorna. Från Närpes gymnasium deltog Alma Rönnholm och Kajsa Westmalm.

Övriga programpunkter under veckan:

  • stadsrundtur och fritid i Zürich
  • middag och övernattning i Luzern
  • heldagsvandring utanför Luzern.

Sammanfattat av Alma Rönnholm och Kajsa Westmalm