Vi som valde Skönhetsveckan har denna temavecka fördjupat oss i välmående, stilmedvetenhet samt inre och yttre skönhet. Hela veckan tillbringades i Vasa – fyra av dagarna på Vamia, en halv dag i centrum och en halv dag på Novia. 

Vamias kosmetologer, under ledning av lärare Marielle Westerlund, lärde oss om och gav oss flera olika behandlingar. En av höjdpunkterna var “hot stone massage”. Som namnet avslöjar används då varma stenar för att mjuka upp musklerna och göra både kropp och sinne avslappnade. Det som vi uppskattade med detta var att vi först blev intervjuade så att kosmetologerna sedan kunde erbjuda behandlingar som passade för just oss. Massage med heta stenar var verkligen avslappnande för en stressad och spänd kropp!

Den dag som vi lärde oss om fotografering i Vamias mediestudio tillsammans med läraren Tiina Paalanen var också en av temaveckans höjdpunkter. Tiina föreläste först om fotografering och presenterade olika typer av porträtt. Sedan fick vi själva praktisera det som vi hade lärt oss i skolans studio. Det var roligt att få experimentera fritt och samtidigt få handledning av läraren.

Det sista som vi vill lyfta fram är förmiddagen med Voga styling, där vi också fick engagera oss och praktiskt testa på stylistjobbet. Vi träffades i  en klädaffär i Vasa centrum där Heidi Lithén och Sandra Holmäng berättade om hur det är att jobba som stylister. De gav oss olika stil- och stylingtips, talade om vad som passar olika kroppstyper och visade några outfits som de hade satt ihop. Sedan delades vi upp i par för att med affärens utbud skapa två olika outfits för 40-åriga “Maria”, innan vi till sist fick presentera slutresultatet för de andra och berätta hur vi hade tänkt.

I Skönhetsveckan deltog Liva Berg, Sara Brådd, Jenna Böling, Nhi Doan, Tinja Häggqvist, Emmy Maris, Natalie Snickars och Emilia Wilson.

Övriga programpunkter under veckan:

  • genomgång med Vamias studiehandledare Sirpa Timmerbacka och Hans Kankkonen 
  • presentation av närvårdarstudier med Anne Rönnbäck
  • olika kosmetologbehandlingar (behandling av händer, ansiktsmassage, kroppsmassage, huvudmassage och sminkning)
  • presentation av Novias estenomutbildning med Jaana Ylimartimo-Nybäck och träff med studerande i skolans salong Beauty Beneath.