Bonjour!
Jag heter Karolina Wallin, blev utexaminerad från Närpes gymnasium våren 2016 och studerar andra året franska språket och litteraturen vid Åbo Akademi i Åbo. Utöver det studerar jag pedagogik och engelska som biämne, jag kommer alltså bli ämneslärare i dessa två
språk.,

karolina

Studierna är fyllda av precis alla de typiska dragen för akademiska studier: föreläsningar,  självstudier, grupparbeten, inlämningar, tenter och praktik. Det jag skulle säga jag har mest utav är självstudier och inlämningar. Låter kanske skönt och att man får ta och göra saker när det passar lite en själv, men jag måste säga att ens självdisciplin prövas hårt. 😉

När man studerar ett franska vid på universitetsnivå är det ganska, eller jag vågar nog säga, mycket annorlunda än att studera franska i gymnasiet. Visst, första året hade vi till exempel en grammatikkurs, men mycket intensiv och en hel del arbete. De kurser vi hade under första året var en blandning av basstudier inom språk såsom grammatik, lingvistik och fonetik, men även en muntlig kurs som var jätte intressant och givande eftersom vi använde lektionerna till att göra olika talövningar och diskutera tillsammans. Utöver det hade vi franska språkets historia och franska samhället. Under hösten har mitt biämne engelska tagit mera tid där vi haft föreläsningar med kompletterande ‘’tutorials’’, där man på förhand skall till exempel söka info om olika lingvistiska och sociala fenomen och tillsammans diskutera, vilket är intressant om du frågar mig. Vad gäller franskan har svårighetsgraden detta läsår gått uppåt eftersom vi haft en kurs som heter ‘’Historia och analys av fransk litteratur’’. Mycket att bita i! Jag som inte är jätteintresserad av detta område har nog fått jobba extra hårt här, men man får ibland ta kurser man inte gillar.

Det jag uppskattat väldigt mycket med mina studier är att allting går på franska och då har man automatiskt blivit bättre. Utmanats har jag verkligen, inte hade jag trott man under första året skulle lyckas hålla en presentation under halvtimme på franska. Jag uppskattar även att det är en djupdykning i den franska och fransktalande kulturen, vilket jag upplever som en stor motivationsfaktor och får det hela att kännas mer verkligt. Vi satsar även mycket på att på fritiden öva franska och upprätthålla vårt intresse för den franska kulturen genom att till exempel ha språkcafé varje vecka. Sen ser jag mycket fram emot min språkpraktik nästa år, troligen bär det av till Schweiz.

Jag får ganska enkelt en examen som inkluderar ett konkret jobb, som jag tidigare nämnde ämneslärare, men annars beror det på vilken linje man valt. Utöver pedagogik kan man gå på ekonomi- eller allmänna linjen. Jag vet iallafall på allmänna linjen kan man välja översättning. Dessa är de mest konkreta jag vet av men möjligheterna är otaliga ifall man kan ett främmande språk.

I gymnasiet läste jag givetvis franska, som inte är obligatoriskt för att komma in på franska i Åbo men jag rekommenderar självklart att läsa franska i gymnasiet som ger en god grund. Jag läste annars inget specifikt som skulle bidragit desto mera till mitt val utan det var ett personligt intresse. Åbo Akademi här i Åbo är ett litet (men inte alls för litet) universitet med många trevliga människor och Åbo i sig är passligt stor och har ett brett utbud på aktiviteter och mycket hög mysfaktor. Så för dig som känner att Vasa är för litet men Helsingfors är för stort så rekommenderar jag att komma hit.

karolina 1