I år fick Närpes gymnasium och vi, andra och tredje årets studerande, chansen att tillsammans med Ekenäs gymnasium få ihop en läsvärd tidning. Vi satte igång vårt arbete på olika håll och det var svårt att hitta den rätta ändan i garnnystanet av ämnen man kunde skriva om. Men till slut med hjälp av brainstorming, gemensamma intressen och bollandet av idéer med andra slog jag och min vän Emma Skogman våra kloka huvuden ihop och beslutade oss för att samarbeta.

Genom tidigare praoerfarenheter hade jag satt foten i journalistikvärlden, men både Emma och jag kände att vi var ute på djupt vatten. Det tuffaste arbetet var att få till en intervju. Och vi hade tre. Men övning gav färdighet och för varje intervju kände vi hur självförtroendet och kreativiteten till fotograferingen ökade. Vi delade upp skrivandet och hjälpte varandra när vi satt fast och det hela resulterade i en tredelad artikel om tre idrottare.

När vi var mitt i projektet gick jag varje dag runt och kom på nya saker att skriva om, men inget passade riktigt. En kväll slog det mig och jag satte igång att skriva och efter några timmar var jag klar med ett resereportage. Det var många om och men om jag verkligen skulle lämna in texten men till slut beslutade jag mig för att göra det och tänkte att det kunde få bli en liten ruta på någon sida. Jag fick sedan en (positiv) chock när jag såg första utkastet och hur mitt resereportage blivit ett två sidors uppslag.

Hela gruppen som jobbade med tidningen träffades två gånger. Första gången i Närpes och andra gången i Ekenäs. Första mötet handlade främst om vad vi hade gett oss in på och hur arbetet skulle gå till och se ut. Andra mötet hölls i slutet av kursen några dagar innan allt skulle vara klappat och klart och skickas in för tryck. Då gjordes layouten och det finslipades en hel del så att allt blev så bra som möjligt! Under båda träffarna var olika gäster inbjudna och de gav tips kring vad vi skulle tänka på.

16113232_716171888546707_3113232999196761965_o

Denna kurs gav oss alla en inblick i hur ett liv inom journalistik är och det passade mera för vissa än för andra. Det kan vara allt från tecknande till dikter till att vara ute och göra intervjuer. Jag själv tyckte att kursen var givande och idag brinner jag mera för journalistiken och skrivandet än vad jag gjorde innan det hela drog igång. Att få jobba i grupp var ett stort plus eftersom man alltid hade någon att bolla idéer med!

Wilma Lassfolk