En kolumn skriven av Etel Wikström i MO8.

Vad betyder siffrorna på badrumsvågen?

Här om dagen fick jag syn på min badrumsvåg som hade legat bortglömd under ett skåp en längre tid. Av ren nyfikenhet tog jag av mig mina kläder och ställde mig på vågen. Till min förvåning visade resultatet fyra kilogram mer än sist jag stod på samma ställe. Jag steg ner från vågen och flyttade den till en annan del av rummet för att se om kanske siffrorna skulle ändras. Japp, som jag trodde. När jag istället lade vågen ovanpå badrumsmattan vägde jag minsann 200 gram mindre. Min kropp såg ju såklart likadan ut i spegeln, men det kändes ändå bättre att se siffran sänkas en aning.

Det var ungefär för ett år sedan jag var som mest besatt av detta så kallade bantning. Under den här tiden vägde jag mig ständigt tvångsmässigt och lät siffrorna på vågen betyda mycket för mig som person. Jag utförde även många overkliga saker för att försöka få resultaten från vågen att sänkas en aning. Jag tänker inte gå in mer exakt på den här tiden i mitt liv, men jag kan berätta att det räckte med att jag ställde mig på vågen under morgonen för att förstöra mitt humör resten av dagen.

Till slut beslutade jag mig för att sluta väga mig själv. Jag hade läst flera olika artiklar om att en god kost i samband med måttlig träning var bättre att satsa på än på det som visades på vågen. Till en början gick det bra men eftersom jag bara hade ändrat på en del av mina matvanor, började jag sakta återfå den vikt jag tidigare förlorat. På grund av mitt beslut om att sluta väga mig, märkte jag detta först när mina kläder blev mindre till storleken. Det var här jag insåg att det jag höll på med inte längre var stabilt. Jag behövde hitta en balans mellan kosten och informationen jag fick från vågen. För det är ju trots allt bara det som siffrorna på vågen är- information.

Nu var det äntligen fred mellan oss. Mig och vågen.

Vågen har ju ingen aning om hur snäll du är, hur mycket kärlek du visar åt dina närstående eller hur starka muskler du har i dina armar och ben. Vågen vet inte heller något om dig som person eller hur andra människor i din omgivning tänker om dig. Vågen kan inte mäta något av de meningsfulla sakerna runt omkring dig. Det är hur du väljer att tänka på siffrorna som ger dig ångest.

Den goda nyheten är att vi kan ändra på hur vi tänker kring ämnet. Att helt enkelt dumpa den påverkade bilden av att utvärdera sitt liv genom förlorade eller tilltagna kilogram. Vi ska hylla våran kropp för allt den har gjort och gör för oss!

Det spelar ingen roll vad siffrorna på vågen visar. Du och din kropp är värdiga din kärlek och kärleken från alla andra. Du är exakt samma underbara person med dina egna unika talanger, oavsett vad vågen visar.

Etel Wikström