Världsbokdagen. Denna dag som uppmärksammar böcker, författare och upphovsrätt instiftades av UNESCO år 1995 och infaller den 23 april varje år. I år firar vi denna dag i undantagstillstånd, och i alla fall jag söker mig till andra typer av texter än vanligt. De tunga och mörka romanerna som jag annars ofta dras till känns nu för krävande. Jag märker att jag i stället söker mig till det korta formatet, till ord som tröstar eller roar, till en berättarröst som skänker trygghet.

Här kommer några tips till er som känner likadant. Och till alla andra också förstås.

***

Dramaten har haft och har en satsning på estradpoesi, Dramaten & Spoken Word. Niklas Mesaros är en favorit sedan tidigare. Hans dikter och hans framföranden kan jag lyssna på om och om igen!

Här hittar ni flera pärlor: https://www.dramaten.se/repertoar/spoken-word/

***

Noveller fångar ögonblick och kräver inte att läsaren håller långa intriger i minnet. I Axel Åhmans novellsamling Klein finns tragiska och komiska noveller om manlighet, dessutom med en österbottnisk prägel. För den vågade finns novellsamlingen Het, där olika författare skriver noveller om passion och lust för unga läsare. För dig som föredrar att lyssna kan Sveriges Radios samlade radionoveller rekommenderas.


***

Det finns även annat att lyssna på. GLÖD – Österbottens berättarcentrum bjuder på muntliga berättelser under rubriken ”Trubbel”. Ni hittar dessa klipp på GLÖD:s YouTube-sida. Sveriges Radio har också en ljudbokssatsning med rubriken ”Drama för unga”. Här kan jag till exempel varmt rekommendera äventyrliga och fantastiska Mördarens apa av Jakob Wegelius!

d039f6fa-8f73-4162-a539-ac62e7fc022f

(Bild från Sveriges Radio, illustration av Jakob Wegelius)

***

Instagram erbjuder också många möten med texter, kanske främst då poesi. För dig som vill läsa dikter på engelska är Rupi Kaur någon att följa och för dig som vill läsa på norska finns Trygve Skaug. Eller varför inte söka upp @domflestadikter, @detkomord eller @bokpoesi?

***

Visst är det ändå också trygghet att sjunka ner i soffan med en tjockare bok. Matt Haigs Anteckningar från en orolig planet (Notes on a Nervous Planet) vill jag till sist tipsa om i dessa dagar. En riktig klok-bok!

IMG_6257

Haig skriver bland annat: ”But while choice is infinite, our lives have time spans. We can’t live every life. We can’t watch every film or read every book or visit every single place on this sweet earth. /…/ We don’t need another world. Everything we need is here, if we give up thinking we need everything.”

Ia Enroth